Mød institutlederen
Hvad beskæftiger Institut for Datalogi sig med?
Vi spænder bredt; fra klassiske datalogiske emner som algoritmer, databaser, kryptografi og programmeringssprog over til data science og kunstig intelligens. Vi forsker også i, hvordan man bedst underviser i datalogi.
Vi bidrager til IT-Universitetets multidisciplinære tilgang ved at have et tæt samarbejde med forskerne på de to andre institutter, for eksempel i emner som bæredygtig transport og infrastruktur, de menneskelige aspekter af it-sikkerhed, og databehandling, der respekterer privatlivets fred.
Hvad er dine ambitioner for instituttet?
Instituttet er vokset betragteligt, siden det blev oprettet i januar 2017. Fagligt er instituttet blevet bredere med tilføjelsen af data science, herunder behandling af naturlige sprog (Natural Language Processing), maskinlæring og analyse af sociale netværk.
Vi er gået fra at have to uddannelser til at have fem, og vi har i flere år haft de to mest populære it-bacheloruddannelser i Danmark. Vi har også fået betydelig flere eksterne bevillinger til vores forskning, og vi har fået mange virkelig dygtige nye forskerkolleger, mere end halvdelen fra udlandet.
I de kommende år vil vi fokusere på, at de nye kolleger får mulighed for at udvikle sig og for at etablere sig med eksterne forskningsmidler. Vi skal fortsat tiltrække virkelig gode ph.d.-studerende og postdocs fra ind- og udland, og det kræver både en stærk forskningsprofil og et godt arbejdsmiljø.
Hvordan vil du opfylde ambitionerne?
Overordnet skal der være en høj faglig substans i både vores forskning og uddannelser, og samtidig skal det vi laver have en værdi for samfundet enten på kort eller lang sigt.
I forhold til vores uddannelser er der fortsat stor efterspørgsel på arbejdskraft med stærke tekniske it-kundskaber, og jeg ser det som en af vores opgaver at efterkomme noget af det behov ved at uddanne nogle virkelig dygtige kandidater, som kan gøre en forskel, når de kommer ud på arbejdsmarkedet.
Hvad forskningen angår, skal vi have en god balance mellem anvendelsesorienteret forskning og grundforskning. Og vi bør kombinere dem, når det er muligt. Jeg tror, vi skal have begge typer af forskning, fordi udviklingen af en god applikation ofte kræver, at man går tilbage til fundamentale principper på et givent område.
Derudover er det også vigtigt, at vi bevarer og fortsat styrker det sociale stærke sammenhold på instituttet. Det er ikke en naturlov i det akademiske miljø, at kollegaer hjælper og støtter hinanden, men på Institut for Datalogi, synes jeg, at vi har skabt et inkluderende miljø, hvor folk arbejder sammen på kryds og tværs. Det skal vi værne om, fordi det løfter os alle, og muliggør inspiration og samarbejde mellem ellers tilsyneladende helt forskellige fagområder.
Biografi
Peter Sestoft er professor og leder af Institut for Datalogi på IT-Universitetet. Han har en kandidatgrad (1988) og ph.d.-grad (1991) i datalogi fra Københavns Universitet.
Tidligere har han været forsker på DTU (Danmarks Tekniske Universitet) og på Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole (nu del af Københavns Universitet), og har været på udlandsophold på AT&T Bell Labs, Microsoft Research Cambridge og Harvard University.
Peter Sestoft holdt IT-Universitetets allerførste programmeringskursus i 1999, og var i 2007 med til udvikle og starte bacheloruddannelsen i softwareudvikling.
Hans forskningsfelt inkluderer bl.a. udvikling, beskrivelse og implementering af programmeringssprog, samt funktionel, objekt-orienteret og parallel programmering.
Han er forfatter eller medforfatter til seks bøger udgivet på internationale akademiske forlag.