Ukrainsk it-sikkerhedschef gav indblik cyberkrig i online-forelæsning på IT-Universitetet
I en online-forelæsning på IT-Universitetet den 28. september, tog den øverst ansvarlige for it-sikkerheden i Ukraines digitale infrastruktur, Victor Zhora, studerende og forskere med bag frontlinjen i cyberkrigen mod Rusland, som han betegner som verdens første cyberverdenskrig.
Carsten SchürmannInstitut for Datalogiit-sikkerhed
Skrevet 3. oktober 2023 13:21 af Jari Kickbusch
Ruslands invasion af Ukraine bliver ofte illustrereret med brændende tanks eller udbombede huse, men den mindre synlige del af krigen kan være mindst lige så alvorlig. Det var en af hovedbudskaberne, da Ukraines øverst ansvarlige for it-sikkerheden i landets digitale infrastruktur, Victor Zhora, forelæste på IT-Universitetet fra en online-forbindelse i Ukraine.
Victor Zhora fortalte, at nogle cyberangreb er dødbringende og rettet direkte mod civile, men at denne form for krig ikke bliver anerkendt på lige fod med den fysiske krig i de internationale konventioner og traktater (fx Genévekonventionen. Red.), som foreskriver, at militære angreb skal rettes mod militære mål. Victor nævnte bl.a. angreb på energi-forsyningen til hospitalerne som et eksempel på angreb, som han mener, er rettet mod civile.
”Jeg synes, vi skal blive bedre til at finde ud af, hvem der egentlig er ansvarlige for disse angreb, og så er det tid til at diskutere, hvorvidt nogle af de her cyberangreb, egentlig er krigsforbrydelser. Desværre er de internationale love ikke særligt brugbare i forhold til at tvinge de her personer til at stå til ansvar for deres handlinger,” sagde han.
I forelæsningen gav Victor Zhora også et overblik over de mange tusind cyberangreb, som bliver udført fra russiske IP-adresser. I 2022 registrerede den Ukrainske katastrofeenhed, CERT-AU, 2194 alvorlige angreb, som skulle håndteres manuelt; et antal der skal ses som toppen af isbjerget. Ifølge en rapport, som analyserer de russiske cyberangreb i 2022, er Ukraine blev mere modstandsdygtig siden krigen startede, fortalte Victor Zhora:
”Denne sommer har vi set et stort fald i antallet af angreb. Måske har de (de russiske hackere. red.) været på sommerferie, jeg ved det ikke. Men vi forventer et stigende antal angreb på energisektoren i de kommende måneder, når det bliver mørkere og koldere," fortalte han.
Viser vigtigheden af it-sikkerhedsforskning
Det var professor og leder af Center for Information Security and Trust (CISAT), Carsten Schürmann, som havde organiseret forelæsningen og efterfølgende følte han sig både beæret og taknemmelig for, at Victor Zhora havde prioriteret at give en forelæsning på IT-Universitetet. Han fortæller, at det ikke kun er ukrainerne, som er udsatte i cyberkrigen, og at det er vigtigt, at landene i den vestlige verden finder nye måder at forsvare sig på, og at der investeres i it-sikkerhed, så vi kan være et skridt foran cyberkrigerne.
“Jeg bed mærke i, at Victor Zhora kaldte krigen for den første cyber-verdenskrig. Den russiske aggression er måske fysisk synlig i Ukraine, men vi bør ikke glemme, at det globale cyberspace også er en del af slagmarken, og at det påvirker alle nationer. Også i Danmark oplever vi jævnligt cyberangreb på vores infrastruktur, og selv om det danske cyberforsvar er blevet styrket gennem de sidste fem år, mener jeg, at vi kunne gøre endnu mere. Jeg ser for eksempel gerne, at forskning i it-sikkerhed får et markant løft," sagde Carsten Schürmann.